ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ

Με τον όρο εκκολπώματα εννοούμε μικρές προσεκβολές του βλεννογόνου σαν μικρά σακουλάκια μέσα από τους μύες που περιβάλλουν τον πεπτικό σωλήνα προς την εξωτερική επιφάνεια του πεπτικού.

Τα εκκολπώματα εμφανίζονται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες (επίκτητα εκκολπώματα) αλλά μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση (συγγενή εκκολπώματα). Η συχνότητα των εκκολπωμάτων αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία:

 • ετών συχνότητα εκκολπωμάτων
 • 50-60 ετών 40%
 • >70 ετών >50%

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Αύξηση πιέσεων στον αυλό του παχέος εντέρου ως αποτέλεσμα κινητικών διαταρραχών του πεπτικού σε συνδυασμό με μείωση των αντιστάσεων ενδοαυλικά. Η κατανάλωση τροφών με μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά) και η δυσκοιλιότητα οδηγούν στην ανάπτυξη των εκκολπωμάτων. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και η γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα)

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΣΗ

Στην πλειοψηφεία των περιπτώσεων η παρουσία των εκκολπωμάτων είναι ασυμπτωματική και ανακαλύπτεται τυχαία όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε κολονοσκόπηση ή σε ακτινολογικό έλεγχο για άλλα αίτια.

Όταν όμως προκαλούν συμπτώματα τότε η ασθένεια ονομάζεται εκκολπωμάτωση και εμφανίζεται με τις κάτωθι μορφές.

 

 • Απλή εκκολπωμάτωση: Κοιλιακό άλγος συνήθως κολικοειδές (με αυξομειούμενη ένταση δηλαδή) συνήθως στο αριστερό κάτω πλάγιο της κοιλιάς το οποίο μπορεί να διαρκεί κάποιες ώρες ή και μέρες χωρίς όμως σημεία τοξικότητας-σοβαρότητας όπως πυρετός, ταχυκαρδία, υπόταση, κοιλιά έντονα ευαίσθητη στην ψηλάφηση ή σκληρή στην αφή.
 • Οξεία εκκολπωματίτιδα: Φλεγμονή των εκκολπωμάτων. (20% των ασθενών με πολλαπλά εκκολπώματα) Οφείλεται σε απόφραξη του στομίου των εκκολπωμάτων από σκληρά κόπρανα το οποίο οδηγεί σε ισχαιμία (χαμηλή αιμάτωση) της περιοχής και επιμόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Αν η φλεγμονή είναι σοβαρή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος το οποίο αν υποστεί ρήξη μπορεί να έχουμε περιτονίτιδα ή συρίγγιο με τα γύρω όργανα.

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας είναι: πόνος και ευαισθησία στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και κυρίως αριστερά ή διάχυτο κοιλιακό άλγος, πυρετός, δυσκοιλιότητα ή διάρροια και έντονο μετεωρισμό (φούσκωμα). Σπανιότερα ο ασθενής παρουσιάζει επίσης ναυτία, εμέτους, γενικευμένη κακουχία, συχνοουρία και αιματουρία.

Στην ψηλάφηση της κοιλιάς ο πόνος είναι έντονος και μπορεί η κοιλιά να παρουσιάζεται σκληρή.

 • Αιμορραγία: Ο ασθενής αιμορραγεί από το ορθό λόγω της ρήξης κάποιου αγγείου που βρίσκεται μέσα στο εκκόλπωμα. Η αιμορραγία είναι σοβαρή στο 20% των περιπτώσεων αλλά σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί και σε βαρειές αιμορραγίες μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
 • Διάτρηση-Συρίγγια: Μία από τις σοβαρές επιπλοκές της εκκολπωματικής νόσου είναι η διάτρηση, η δημιουργία οπής στο σημείο του εκκολπώματος με αποτέλεσμα ο αυλός του εντέρου να επικοινωνεί με την κοιλιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία περιτονίτιδας που συνήθως χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση

 


ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 • Με κολονοσκόπηση
 • Με βαριούχο υποκλυσμό
 • Αξονική τομογραφία
 • Μαγνητική τομογραφία

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 • Αποφυγή ή αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας
 • Λήψη φυτικών ινών σε καθημερινή βάση. Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, χόρτα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ογκωδών κοπράνων τα οποία διέρχονται ευκολότερα από το έντερο.
 • Καλή ενυδάτωση (νερό, χυμούς 2-3 λίτρα ημερησίως δηλαδή >6-10 ποτήρια ημερησίως) .

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

ΠΡΩΙΝΟ

5-10 μεγάλες κουταλιές All Bran, Bran Flakes, Quaker με γιαούρτι, τσάι ή γάλα κάθε μέρα.

Εναλλακτικά: Ψωμί ολικής αλέσεως με μαρμελάδα από δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα με τσάι ή μέντα.

 

Καφές αλεσμένος τύπου Espresso

 

Μετά το πρωινό ξαπλώστε αν είναι δυνατό για 10 λεπτά και μετά πάτε τουαλέτα χωρίς όμως να ζοριστείτε

Μεσημεριανό

Συνοδέψτε το κυρίως γεύμα με τροφές όπως μαρούλι, αγγουράκια, ραπανάκια, πορτοκάλια, μήλα, ξερά βερίκοκα και δαμάσκηνα.

 

Από γαλακτοκομικά προτιμήστε τα «ζωντανά» γιαούρτια τύπου Becel ή Activia.

 

Από οινοπνευματώδη συνιστάται το λευκό κρασί.

Τρόπος ζωής

Φυσική άσκηση (περπάτημα), άφθονα υγρά ημερησίως, αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπος,

 

 

 

 

 
Αναζήτηση
Υπολογισμός Μάζας Σώματος
SI [cm,kg]

Ηλικία: [YY]
Ύψος: [cm]
Βαρος: [kg]